Deloittes kontorer bliver grønnere og grønnere mod et C02-neutralt 2030

Verdens største revisions- og rådgivningshus, Deloitte, har en målsætning om at blive klimaneutrale inden 2030. I arbejdet med den ambitiøse strategi, kaldet WorldClimate, har virksomheden allerede nu indført en række tiltag på de danske kontorer. Ét af de tiltag er affaldssortering.

Deloitte har over 2.800 ansatte fordelt på otte kontorer i Danmark og Grønland. Det betyder også en del affald. Især på hovedkontoret i København med over 1.000 ansatte, er der dagligt store mængder affald og især madaffald. Det fortæller Erik Nielsen, Facility Manager i Deloitte.

Derfor begyndte de at tænke over, hvad de kunne gøre for at give affaldet mere værdi. Det resulterede i første omgang i en biokværn, der omdanner madaffaldet på Hovedkontoret til biogas.

”Det er fra jord til bord til jord-tankegangen,” fortæller Erik Nielsen.

Men det gik derefter op for Erik Nielsen og hans kolleger, at det ikke kun er i kantinen, at der er madaffald. Der er nemlig også frugtordning på kontorerne, hvilket resulterer i en hel del bananskræller og æbleskrog.

”Når vi nu ved, hvor meget frugt, der bliver spist dagligt, tænkte vi, at der også måtte være noget værdi i at komme det i biokværnen. Det ledte så til, at vi skulle have flere fraktioner på vores skraldespande,” fortæller Erik Nielsen.

 

Ikke første møde med Peoples

Deloitte havde  allerede affaldssorteringsspande fra Peoples. Èn til restaffald og en med lås på til fortroligt papir. Når der nu skulle udvides med flere sorteringsmuligheder, blev der blot tilføjet flere fraktioner på de nuværende skraldespande i stedet for at købe helt nye – èn til madaffald og én til plastik.

Peoples affaldssortering er opbygget i moduler, hvilket betyder, at man kan bygge mere til eller tage noget fra. En fraktion er et udtryk for de sorteringer, der er i de forskellige moduler. En fraktion kan f.eks. være madaffald.

Dermed blev Deloittes moduler opdelt, så de fik et større modul, hvor de fik tilpasset låget, så der kom de ekstra fraktioner på. De beholdt det oprindelige modul til fortroligt papir.

Koncernen havde i omegnen af 200 moduler, og skulle nu altså kun bruge det halve. Men det ”smarte,” som Erik Nielsen beskriver det, ved denne løsning, er, at de kunne ændre låget på de overskydende 100 moduler og genbruge dem på deres mindre kontorer i Danmark.

”På denne måde kunne vi genbruge vores eksisterende moduler ved at få lavet et nyt låg, og så har sorteringen også spredt sig til vores mindre kontorer i landet,” fortæller Erik Nielsen, og uddyber at der dog endnu ikke er tilføjet bioaffald på de mindre kontorer, da det rent økonomisk ikke giver mening at skulle fragte bioaffaldet til en biokværn.

”Det er jo ofte sådan, at når man ikke hører noget, er det, fordi det fungerer”

 Selvom en stor del af Deloittes moduler altså går helt tilbage til 2017 og er blevet brugt flere tusinde gange, så fortæller Erik Nielsen, at han endnu ikke har måttet skifte nogle endnu.

”Så det er høj kvalitet,” som han siger og fortsætter:

Brugerne er glade og jeg har også indtrykket af, at dem, der bruger dem allermest, altså rengøringspersonalet, er tilfredse. Det er jo ofte sådan, at når man ikke hører noget, er det, fordi det fungerer. Jeg har aldrig fået klager over, at de er irriterende, så det, fortæller historien om, at de også er brugervenlige overfor dem, der skifter affaldsposerne.”

 

Andre grønne tiltag

Men affaldssortering og biokværn er langt fra det eneste tiltag, den store koncern, har indført på kontorerne, i retningen mod en mere klimavenlig drift.

Deres plastik bestik og kopper er eksempelvis også udfaset til fordel for bionedbrydelige alternativer såsom træbestik og papkrus, som kan kommes i biokværnen.

De har desuden også skruet helt ned for forbruget af papkrus, som kun bruges én gang. På langt størstedelen af deres kaffemaskiner står genbrugelige plastikkopper, fra glassFORever. De laver plastikopper, som kan vaskes mange hundrede gange, og når de så bliver slidte eller ødelagte, så afleveres de tilbage og bliver omdannet til granulat for at blive til helt nye plastikglas og -produkter.

”Vi kan godt lide tankegangen om, at tingene og plastikken ikke bare bliver smidt ud,” afslutter Erik Nielsen.

solid affaldssortering

Se andre cases

indendørs affaldssortering

NRGi har succes med central opsamling

Se case
Indendørs affaldssortering i elegant design

PFA vælger Peoples grundet produkternes fleksibilitet

Se case
affaldssorteringssytem bibliotek

Bibliotekerne i Herning kommune er nu klar til en grønnere hverdag med affaldssortering

Se case